fbpx

Upplevelser

Notera att vissa upplevelser kan vara stängda eller inställda på grund av corona. Se länkarna för mer info.

Värmland erbjuder en herrans massa aktiviteter för dig som turistar här, oavsett säsong så finns det gott om saker att hitta på. Vår placering, mitt i smeten, gör oss till en perfekt utgångspunkt för din Värmlandsvistelse. Här har vi listat några av våra favoriter, mer information om vad du kan göra i Värmland hittar du på visitvarmland.se.

Natur, vandring & aktiviteter

Det finns gott om naturreservat, vandringsleder och sagolik natur att upptäcka i och runt Fryksdalen. Vi har valt ut våra favoriter, mer information hittar du på visitvarmland.se

Frykstahöjden

Om du känner för en springtur har du gångavstånd till Frykstahöjden – ett riktigt fritidsparadis. Här finns elljuspår, anordnade tipspromenader och på vintern hittar du här fina längdskidåkningsspår. Ta med en fika till toppen av den populära Frykstahöjden och njut av en  makalös vy över Fryken.

Kilsravinerna

Kilsravinerna når du enklast via Riksväg 61 där det även finns parkering och rastplats. Ravinerna ligger strax söder om tätorten Kil och erbjuder ett närmast tropiskt klimat med en porlande bäck, lummiga lövträd och rikt djurliv.

Frykenleden och Falletleden

Vill du verkligen uppleva Fryken ska du ge dig ut på Frykenleden som går förbi Villa Fryksta. En närmare två mil lång vandringsled som tar dig förbi allt ifrån fornlämningar till nyckelbiotoper, allt inramat av den vackra Frykensjön. Leden startar vid Sannerudsvallen i Kil och slutar i Nilsby. Du kan också gå rätt ut på Falletleden från Villa Fryksta som är en del av Frykenleden.

Rennstadsnipan

Det platta landskapet runt Fryken med sina utkiksplatser gör det på vissa håll möjligt att få en enastående överblick av de värmländska vidderna. Rennstadsnipans tolv meter höga utkikstorn ligger en halvtimmes bilfärd från Villa Fryksta, men är väl värd en resa. Inte bara har du vandringsleder i den trolska värmlandsskogen – tornet ger dig en svårslagen utsikt. Vid klart väder kan du se hela sju socknar och såväl sjön Värmeln i öst som Vänern i söder. Rennstadssnipan är ett måste för alla som vill uppleva Fryksdalens sagolika natur från ovan.

Ömansmilen och övriga leder

Inte långt från Villa Fryksta kan du också ge dig ut på 12 km långa Ömansmilen som startar vid Frykstastugan. Du har också SISU- och Dömleleden, Kyrkstigen med flera i närheten.

Apertins naturreservat

Apertins naturreservat ligger vid herrgården med samma namn. Bara herrgården och dess marker är väl värt ett besök. Naturreservatet ligger 3 kilometer från Villa Fryksta, strax nordost om Kils tätort. Här finner du milslånga stigar genom bäckraviner och urskog, en perfekt destination för en längre hike.

Kanot- och kajakpaddling

Fryken är en lugn och lång sjö, perfekt för kanot- och kajakpaddling. Dessutom är det ett perfekt sätt att uppleva den vackra Fryksdalsnaturen. Vårt sjönära läge är perfekt för enkel iläggning och upptagning av din kanot eller kajak, på visitvarmland.se kan du se vart i länet du kan hyra och få inspiration för din paddling.

Frykstabacken

Besöker du oss på vintern har du riktigt nära till Kils bästa slalombacke. Det är bara att ta med skidorna över vägen till Frykstabacken där du hittar fyra nedfarter och två liftar. Här finns även en Frykstaparken med hopp, boxar och rails samt skiduthyrning.

Klarälven

Under hundratals år var Klarälven hela landskapets livsnerv, här flottades det timmer i generationer från skogarna i norr ned till sågverken i söder. Även den långsmala Frykensjön användes för att transportera skogens guld. Sedan 1991 är verksamheten nedlagd, men än idag går det att se spår. Strax öster om Fryksta ligger Forshaga där det bland annat finns ett museum över den värmländska flottningens historia.

 

Numera är det annat som flottas på Klarälven, att bygga en flotte av trä och spendera allt mellan en dag och en vecka med att sakta glida samma väg som timret en gång gjorde har blivit ett populärt turistmål.

Båtbussar - Karlstad och Hammarö

Närheten till vatten är Karlstads stora signum, oasen Sandgrundsudden mitt i Klarälvsdeltat är sommartid ett populärt tillhåll för såväl barnfamiljer som ungdomsgäng. Vill du uppleva Karlstad från älven så går det båtbussar runt hela staden och även ut på Vänern – ett perfekt sätt spendera dagen på.

 

Ta båtbussen till Värmlands sydspets, Hammarö. Turen går till såväl norr- som sydsidan. Väl framme på ön erbjuds det otaliga badmöjligheter både från stränder och klippor.

Glaskogens naturreservat

I västra Värmland hittar du Glaskogens naturreservat, otvivelaktligen en av länets vackraste naturupplevelser. Spegelblanka sjöar ramas in av höga klippor, skog och ett svårslaget lugn. Här finner du milslånga stigar och paddlingsleder, perfekta för en dags vandring och friluftsliv. Glaskogen ligger i Glava, nio mil från Villa Fryksta men är väl värt ett besök för den som vill få en naturupplevelse utöver det vanliga.

För hela familjen

Här har vi samlat några av våra favoriter för våra yngre gäster, eller bara för den med barnasinnet kvar.

Gokart

Vill du ha fart och fläkt? Ta med familjen och hyr gokart på Fryksta karting ring som ligger i närheten av Villa Fryksta. Här finns en bana på 500 m, 6-9 m bred gjord av asfalt.

Sunne Vattenland

Sunne Vattenland ligger 40 minuter från Villa Fryksta i direkt anslutning till E45:an. Parken inhyser en stor blandning attraktioner för alla åldrar: åtta olika rutschkanor, tre pooler och en lazy river som går runt hela anläggningen. Utöver det finns även hoppborgar både på land och i vattnet, shopping samt kiosker och en restaurang.

Kil hela veckan

Kil hela veckan är ett event som årligen äger rum i Kil i mitten på augusti. Här ryms allt för både de minsta och de äldsta: konserter, agility, danskvällar, barnkalas är bara några av aktiviteterna som erbjuds. Du får absolut inte missa den populära paraden som inleder veckan. Då samlas flera tusen åskådare längs med Storgatan när Kils föreningsliv visar upp sig.

Frykenbaden

En kort promenad från Villa Fryksta hittar du Frykenbadens camping. Här har du flera roliga aktiviteter för barn som att spela äventyrsminigolf och bada. Du kan också hyra kajak och kanot eller besöka den populära puben för en god middag på kvällen.

Badplatser

Förutom att du har en helt egen strand precis nedanför vårt Bed & Breakfast finns det flera stränder att utforska i närområden. Du har gångavstånd till Fryksta badplats och Frykenbadens camping. Det är inte heller långt till Klacksjön. Alla har sandstrand.

Leos lekland

Karlstad må vara kända för sin sol, men skulle “Kallsta-sola” inte visa sig så finns det gott om inomhusaktiviteter i den värmländska residensstaden. Leos lekland erbjuder ett stort utbud av rutschkanor, studsmattor, bollhav, piratäventyr och mycket, mycket mer. Leklandet ligger i Gräsdalen i Karlstad, 20 minuter från Villa Fryksta. 

Jumpyard

På Jumpyard i Karlstad finns något för alla – fotboll, trampoliner, klättring, ninjabana, sky ride och mycket, mycket mer. Jumpyard är öppet för alla från fyra år och uppåt. Boka din jumptime innan besöket för att garantera din plats.

Piratgolf

I Karlstad hittar du flera minigolfbanor, bland annat piratgolfen som är ett av Värmlands största äventyrsminigolfbanor. Här kan du dessutom få en läskande glass i cafét.

Kultur

Oavsett om du vill uppleva högklassiga teaterföreställningar, kulturhistoriska byggnader eller den gamla Värmländska brukskulturen finns det gott om resmål att ålägga ett besök på.

Freja af Fryken

Världens äldsta ångfartyg kan du besöka bara ett stenkast från Villa Fryksta. Freja af Fryken förliste 1896 och bärgades 1994. Sedan dess har hon trafikerat Frykensjöarna. Freja har nu genomgått en större renovering och har planerad sjösättning under Frejaveckan i juli 2020. Nära Frejas kajplats finns ett litet museum som är väl värt ett besök. Där ges tillfälle att ta del av historien om Freja och se på föremålen som man återfann vid bärgningen av henne.

Sveriges första järnväg

Är du tågintresserad är detta besök ett måste. Den 5 maj 1849 togs det första spadtaget till Sveriges första järnväg för allmän trafik, Frykstad-Clara Elfs jernväg som du hittar bara några hundra meter från Villa Fryksta. Här finns ett järnvägsmuseum i en gammal vagnhall och du kan också ta en fika på Café Freja i Sveriges första järnvägsstation – Fryksta station. 

Apertins herrgård

Apertins herrgård är en mytomspunnen plats, dels sägs det att furstinnan Sara Löwenhielm spökar i herrgårdens kapell efter att hon en natt dansade ihjäl sig tillsammans med djävulen och grevinnan Charlotta von Hjerten spöke sägs fortfarande hålla till i Riddarsalen. Herrgården är från Herrgårdsbyggnaden har delar från 1670-talet och kapellet på gården har sig en längre historia än så: enligt sägnen grundades det av en munk från klostret i Aberdeen på 1000-talet, namnet ska vara en försvenskning av just Aberdeen. Spökfrun på Apertin, Sara Löwenhielm, fick stå modell för Lagerlöfs karaktär Majorskan på Ekeby i Gösta Berlings saga.

Sliperiet

En fika, en god lunch eller varför inte en konstutställning? Är det svårt att välja föreslår vi ett besök på Sliperiet i Borgvik. Då får du allt i ett, om du vill. Först och främst erbjuder Sliperiet alltid konstutställningar i absolut toppklass. Sommaren 2020 är det fokus på fotokonst med en hel del motiv från musikvärlden. Sen kan du som sagt avnjuta en kopp kaffe eller en lunch i denna härliga miljö. Värt en resa, helt klart.

Värmskogs café

Ta en dagstur till Värmskog dit många vallfärdar för att smaka på de berömda räkmackorna. Caféet har en vacker utsikt över sjön Värmeln. När du avnjutit räkmackan är det läge att besöka någon av alla sevärdheter i området.

Mårbacka

Det finns gott om gods och herrgårdar i Värmland. Den mest kända finner du i Sunne, Selma Lagerlöfs Mårbacka. Gården från 1793 var författarinnans barndomshem och hade gått i arv i släkten Lagerlöf i generationer fram till att Selmas bror Johan tvingades sälja gården efter en personlig konkurs 1889. Selma själv lämnade gården några år tidigare och blev under det tidiga 1900-talet en allt mer publicerad och erkänd författarinna. Med det kom pengarna och 1907 köpte Selma tillbaka huvudbyggnaden. Efter Nobelpriset 1909 kunde hon sedan förvärva hela gården. Herrgården var vid det här laget både mindre och mer nedgången, men en omfattande renovering mellan 1921 och 1923 såg den förvandlas till den pampiga byggnad vi ser idag. Herrgården är idag ett museum över författarinnans händelserika liv och hyser ytterligare utställningar i de kringliggande byggnaderna, ett café samt en vacker trädgård.

Alsters herrgård

Det är inte bara Mårbacka som har fostrat en stor värmlandspoet och författare. På Alsters herrgård i Karlstad föddes 1860 poeten och författaren Gustaf Fröding. Herrgården, en halvtimmes bilfärd från Villa Fryksta, och hyser sedan mitten på 1970-talet Gustaf Frödings minnesgård. I herrgården finns ett café och en utställning om en av länets stora söner.

Berättarladan

I närheten anslutning till Rottneros park ligger Värmlands största lada. Ladan är sedan 20 år tillbaka ombyggd till en teaterscen där ensemblen Västanå Teater huserar. Berättarladan, som scenen kallas, sätter varje sommar upp en pjäs, inte sällan med lokal anknytning. Berättarladan rymmer 500 åskådare och lockar årligen tiotusentals besökare. Hit tar du dig enklast via E45:an.

Rottneros park

Strax utanför Sunne ligger en av Nordeuropas största skulpturparker, Rottneros park. Parken är anlagd enligt visionen om att skulptur och omgivande miljö ska samverka med varandra – detta har gett Rottneros en svårslagen känsla. Parken var från början en trädgård till Rottneros herrgård, även känt som Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. Parken tog närmare 30 år att bygga och hyser idag ett hundratal skulpturer från det tidiga 1900-talet samt trädgårdsanläggningar och en stor lekpark.

Lars Lerin på Sandgrund

För den äldre publiken är kanske Sandgrund i Karlstad känt som ett danspalats, numera hyser den gamla nattklubben Munkforsonen Lars Lerins konst. Konsthallen på Sandgrund öppnade 2010 och har sedan dess belönats med en rad priser, 2016 förärades man Årets Turismpris.

Värmlands museum

Granne med Lars Lerin-muséet på Sandgrundsudden i Karlstad finner du Värmlands museum. Med två stående utställningar kan besökarna både se och lära sig mer om värmländsk historia, hela vägen från stenåldern fram till idag. Genom ett digert bildmaterial och arkeologiska fynd ges besökarna en unik chans att följa livet för en värmlänning genom historien. För de yngre finns utställningen “Sandbergs sagovärld”, en utställning centrerad kring Inger och Lasse Sandbergs klassiska barnboksfigurer såsom Spöket Laban, Lilla Anna och Långa Farbrorn samt Tummen.

Fårfest i Kil

Fåreningen Fårfest i Kil vill, utifrån ”fårets fyra ben”, dvs kött, ull, skinn och fåret som landskaps-vårdare, sprida kunskap, inspiration, möjliggöra möten för utbyte av erfarenheter mellan intresserade. Detta gör man varje år genom evenemanget Fårfest i Kil. Evenemanget lockar årligen mellan åtta och nio tusen besökare och är ett måste för alla som är intresserade av ullhantverk att besöka. Fårfesten äger rum på vårvintern varje år.

Golf

För den golfspelande finns det gott om banor i närområdet, du behöver inte åka långt. Du har inte mindre än åtta banor bara 40 minuter från ditt boende.

Kils Golfklubb

Den närmsta golfklubben från Villa Fryksta är Kils Golfklubb, banan ligger knappt fyra kilometer från vår ytterdörr. Väl där finner du 18 fina hål och en prisbelönt golfrestaurang. Dessutom har vi ett förmånligt paketerbjudande som du inte får missa!

Forshaga Deje Golfklubb

Hit tar du dig enkelt och snabbt via Dölmevägen. 18 vackra hål i området runt Dömle herrgård och Smärissjön.

Arvika Golfklubb

Med riksväg 61 tar du dig enkelt upp till Arvika Golfklubb. Arvika erbjuder 18 välskötta och bra hål, inramade av skog och naturliga hinder.

Sunne Golfklubb

Få banor i länet kan rå på Sunne GK när det kommer till läge. Du spelar med en magisk vy över Mellanfryken och du gör det på en välskött 18-hålsbana. Golfklubben hittar du precis invid E45 när du närmar dig Sunne, den är omöjlig att missa – och tur är väl det. 

Karlstad Golfklubb

Värmlands största och mest välskötta golfanläggning, är du golfare så har du verkligen inget ogjort att ta en tur hit. 27 fullånga hål plus niohålsbanan Solslingan. Karlstad GK ligger knappa halvtimme söder om Villa Fryksta. 

Sommarro Golf

Uppstickaren på den Värmländska golfhimlen erbjuder en korthålsbana och en driving range på det gamla flygfältet i Karlstad. 

Bryngfjordens Golfklubb

Invid klarälven, strax innan deltat ligger banan Bryngfjorden. Här får du en fullstor 18-hålsbana, perfekt för en dagsutflykt. Från Villa Fryksta tar du dig enkelt ner hit på bara 17 minuter – precis lagom till tee-off. 

Hammarö Golfklubb

Skärgårdskommunen Hammarö erbjuder en utmanande och lätt kuperad skogs- och parkbana med både en korthålsbana och 18 fullstora hål. Närheten till Vänern bidrar till en förhållandevis tidig och lång spelsäsong. 

Vill du ha fina erbjudanden och nyheter från oss?

Vill du ha fina erbjudanden och nyheter från oss?