fbpx

Historia

Barnkolonin

Huset som vi numera huserar i byggdes på 1920-talet. Initiativ till byggandet togs av O.G Olofsson med avsikt att ha bygga upp en barnkoloni för “klena barn i farliga miljöer”, den första kullen barn anlände 1926. Kolonin drevs under de första åren som ett samarbete mellan kommunerna Kil, Nor, Grums och Frykerud.

Majblommekommiténs badläger

Det har hänt en del under åren sedan huset stod klart. Under många år användes huset och stranden av Kils majblommekommités badläger. Lägret startade 1934 och var under flera år en stor attraktion med ett åttiotal barn i åldrarna tre till åtta år.

 

Badlägret spelade en roll i den lokala kampanjen när simborgarmärket lanserades 1934. Kils kommun slog ett stort slag för det nyinstiftade märket och uppmanade Kilsborna att ta sig till Fryksta och simma de 200 uppmätta metrarna i vattnet framför villan.

Krigsåren

Under andra världskriget fick huset nya gäster, borta var de sjuka barnen. Huset “ockuperades” av försvarsmakten. Kil var en av Värmlands åtta luftskyddsorter, kanske spelade villan en roll i det tilltänkta försvaret av Värmlands luftrum.

Vandrarhem

Bevisligen är vi inte de första att använda huset vid Frykens strand. Allt ifrån militärer till sjuka och badsugna barn har inkvarterats i våra rum, vi är inte heller först med att bedriva hotellverksamhet i lokalerna. Från 1960 drev Kils kommun och Svenska turistföreningen ett vandrarhem i dagens Villa Fryksta.

Framtidsplaner

Var sak har sin tid, så även för oss. Vi har planer på att utveckla konceptet ytterligare, bland annat ska vi bygga en restaurang på tomten för att kunna erbjuda daggäster lunch och middag. Restaurangen kommer inhysas i en fristående byggnad.

Vill du ha fina erbjudanden och nyheter från oss?

Vill du ha fina erbjudanden och nyheter från oss?